Bułeczki orkiszowo – konopne

Jeśli lubisz cieszyć się smakiem domowego pieczywa i szukasz alternatyw dla typowych bułek pszennych, to być może zainteresuje Cię mój przepis. Połączenie mąki orkiszowej z mąką konopną, daje wiele korzyści.

Stosunek mąki konopnej do mąki orkiszowej jest stosunkowo niewielki. Wydawać by się mogło, że taka mała ilość nie wnosi nic do przepisu. A jednak… Takie połączenie nadaje nie tylko niepowtarzany kolor i smak (lekko orzechowy), ale przede wszystkim wzbogaca pieczywo o cenne wartości odżywcze i mineralne (głównie chodzi o białko, błonnik pokarmowy, mikro- i makro- elementy oraz witaminy).

Nie obawiaj się, że Twoje dzieci nie będą mogły jeść przygotowanych bułek z poniższego przepisu.

Mąka konopna, jak i inne produkty spożywcze wytwarzane z nasion konopi siewnych, jest bezpieczna zarówno dla dzieci jak i kobiet w ciąży – nie zawiera substancji psychoaktywnych. Śmiało korzystaj z jej drogocennych wartości. Mąka konopna powstaje z odtłuszczonych nasion konopi siewnych i ich zmielenia. Należy ona do mąk bezglutenowych o niskiej zawartości węglowodanów, na rzecz wysokiej zawartości białka oraz błonnika pokarmowego.

Więcej informacji o mące konopnej znajdziesz tutaj: Zastosowanie konopi siewnych w przemyśle spożywczym.

Przepis na bułeczki orkiszowo – konopne

SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki orkiszowej,
  • 50g mąki konopnej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 300 ml wody.
  • mąka do posypania. (może być również dowolne ziarno do posypania)

WSKAZÓWKI:

I. Ciasto możesz wyrobić wieczorem i pozostawić do wyrośnięcia w lodówce, a rano upiec bułeczki na śniadanie.


II. Gdy uformujesz bułeczki poczekaj ile trzeba, aby ładnie urosły – nie wstawiaj ich od razu do piekarnika.


II. Kontroluj czas pieczenia i doglądaj bułek – długość pieczenia zależy od piekarnika.


III. Piekarnik ustaw na funkcję pieczenia z termoobiegiem – jeśli masz taką możliwość.


III. Bułki możesz posypać również nasionami (np. konopi, czarnuszki, siemienia lnianego, dyni, sezamu)

WYKONANIE:

Bułeczki orkiszowo-konopne
  1. Wodę mieszam z drożdżami, cukrem i olejem.
  2. W misce łączę suche składniki ze sobą.
  3. Następnie wlewam mokre składniki do miski.
  4. Wszystko mieszam dokładnie.
  5. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem na ok. 30 minut.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 równych części i z każdej części formuję bułeczkę.
  7. Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam bułeczki w odstępach na blasze.
  8. Tępą stroną noża robię rowek w każdej z bułek.
  9. Bułki smaruję wodą i posypuję mąką orkiszową lub dowolnymi nasionami.
  10. Tak przygotowane bułeczki pozostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut.
  11. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do nagrzanego piekarnika – temp. 180 stopni i piekę 25 – 30 minut (do momentu zrumienienia).
  12. Piekę do momentu zrumienienia.
  13. Tak upieczone bułeczki wykładam na kratkę i pozostawiam do ostygnięcia pod ściereczką.
  14. SMACZNEGO ! Bułeczki można spożywać zarówno na wytrawnie jak i na słodko.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl

Współpraca

Jesteśmy otwarci na podjęcie współpracy. Zapraszamy szczególnie osoby zajmujące się bądź interesujące tematyką zdrowego stylu życia, specjalistów w określonej dziedzinie oraz sprzedawców zdrowych produktów. Osoby zainteresowane szczegółami zapraszamy do kontaktu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *