Jeśli lubisz cieszyć się smakiem domowego pieczywa i szukasz alternatyw dla typowych bułek pszennych, to być może zainteresuje Cię mój przepis. Połączenie mąki orkiszowej z mąką konopną, daje wiele korzyści.
Stosunek mąki konopnej do mąki orkiszowej jest stosunkowo niewielki. Wydawać by się mogło, że taka mała ilość nie wnosi nic do przepisu. A jednak… Takie połączenie nadaje nie tylko niepowtarzany kolor i smak (lekko orzechowy), ale przede wszystkim wzbogaca pieczywo o cenne wartości odżywcze i mineralne (głównie chodzi o białko, błonnik pokarmowy, mikro- i makro- elementy oraz witaminy).
Nie obawiaj się, że Twoje dzieci nie będą mogły jeść przygotowanych bułek z poniższego przepisu.
Mąka konopna, jak i inne produkty spożywcze wytwarzane z nasion konopi siewnych, jest bezpieczna zarówno dla dzieci jak i kobiet w ciąży – nie zawiera substancji psychoaktywnych. Śmiało korzystaj z jej drogocennych wartości. Mąka konopna powstaje z odtłuszczonych nasion konopi siewnych i ich zmielenia. Należy ona do mąk bezglutenowych o niskiej zawartości węglowodanów, na rzecz wysokiej zawartości białka oraz błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o mące konopnej znajdziesz tutaj: Zastosowanie konopi siewnych w przemyśle spożywczym.
Przepis na bułeczki orkiszowo – konopne
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki orkiszowej,
- 50g mąki konopnej,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej,
- 1 łyżka cukru trzcinowego;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 25 g świeżych drożdży,
- 300 ml wody.
- mąka do posypania. (może być również dowolne ziarno do posypania)
WSKAZÓWKI:
I. Ciasto możesz wyrobić wieczorem i pozostawić do wyrośnięcia w lodówce, a rano upiec bułeczki na śniadanie.
II. Gdy uformujesz bułeczki poczekaj ile trzeba, aby ładnie urosły – nie wstawiaj ich od razu do piekarnika.
II. Kontroluj czas pieczenia i doglądaj bułek – długość pieczenia zależy od piekarnika.
III. Piekarnik ustaw na funkcję pieczenia z termoobiegiem – jeśli masz taką możliwość.
III. Bułki możesz posypać również nasionami (np. konopi, czarnuszki, siemienia lnianego, dyni, sezamu)
WYKONANIE:
- Wodę mieszam z drożdżami, cukrem i olejem.
- W misce łączę suche składniki ze sobą.
- Następnie wlewam mokre składniki do miski.
- Wszystko mieszam dokładnie.
- Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem na ok. 30 minut.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 równych części i z każdej części formuję bułeczkę.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam bułeczki w odstępach na blasze.
- Tępą stroną noża robię rowek w każdej z bułek.
- Bułki smaruję wodą i posypuję mąką orkiszową lub dowolnymi nasionami.
- Tak przygotowane bułeczki pozostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki wstawiam do nagrzanego piekarnika – temp. 180 stopni i piekę 25 – 30 minut (do momentu zrumienienia).
- Piekę do momentu zrumienienia.
- Tak upieczone bułeczki wykładam na kratkę i pozostawiam do ostygnięcia pod ściereczką.
- SMACZNEGO ! Bułeczki można spożywać zarówno na wytrawnie jak i na słodko.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl
Współpraca