Czy Ty również nie możesz doczekać się już wiosny? Ja bardzo… Dlatego tym bardziej szukam wiosennych klimatów w kuchni…Im bardziej kolorowo i rożnorodnie na talerzu tym zdrowiej… I nastrój lepszy, widząc trochę słonecznych kolorów… Zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu.
Jeśli lubisz kanapki z pastą i masz ochotę na lekkie, bezmięsne śniadanie, drugie śniadanie lub kolację, to wypróbój ten przepis. Pasta z nerkowców jest bardzo pożywna. Nerkowce zawierają dużo białka, więc doskonale zastapią “oklepaną” kanapkę z wędliną. Smak i wartość odżywcza dania dodatkowo wzbogacona jest dzięki innym składnikom. Nadają one zielony kolor paście z nerkowców i niepowatarzalny smak. Chodzi tu o dwa składniki, czyli brokuł i olej konopny.
Przeczytaj o właściwościach oleju konopnego w artykule: Zastosowanie konopi siewnych w przemyśle spożywczym.
To chlorofil zawarty w tych produktach nadaje wiosenny – zielony kolor potrawie. Zobacz, jakie składniki zostały użyte w przepisie.
Przepis na pastę kanapkową z orzechów nerkowca i brokuła.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki oleju konopnego
- 1/2 brokuła
- kostka sera feta
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
WSKAZÓWKI:
I. Olej konopny możesz zastąpić innym olejem nierafinowanym, tłoczonym na zimno.
II. Orzechy nerkowca odsacz dobrze na sicie, aby pozyć się wody.
III. Nie gotuj brokuła, aby nie stracił koloru i smaku – wystarczy go spażyć we wrzącej wodzie.
IV. Zanim przystapisz do doprawienia solą i pieprzem uprzednio spróbuj pasty (ser feta z natury jest słony, byc może sól będzie zbędna).
WYKONANIE:
- Orzechy nerkowca zalej w wodzie i odstaw do namoknięcia na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotuj pozostałe skladniki.
- Podziel połowę brokuła na różyczki i zalej je wrzatkiem na 5 minut.
- Wyjmij brokuł z wody. Ostudzony brokuł wrzuć do rozdrabniacza.
- Dodaj do tego pokruszony ser feta, wyciśnięty przez praskę czosnek, olej konopny.
- Odlej wodę z orzechów nerkowca i dodaj je do poostałych składników.
- Wszystko dokladnie zmiksuj na jednolitą masę.
- Dopraw pieprzem i solą do smaku.
- Podawaj z pieczywem i chrupiącymi warzywami (może być cebula, ogórek kiszony, patryka itp.).
Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl
Współpraca