Zupa szpinakowa z jajem

Wiem, że szpinak nie jest ulubionym warzywem zarówno dzieci jak i dorosłych. U nas w domu jednak króluje i bardzo często gości na naszym stole. Pod każdą postacią – w sałatkach, koktajlach, zupach, muffinkach, naleśnikach, jajecznicy, zapiekankach. Siejemy szpinak i bardzo dużo go mrozimy, aby cieszyć się jego smakiem i dobrocią cały rok. A czy Ty lubisz szpinak?

Być może niechęć do szpinaku, do której wiele osób się przyznaje, wynika ze złych doświadczeń z tym warzywem. Może pamiętasz z dzieciństwa szpinak zasmażany do drugiego dania, bez smaku i o nieprzyjemnym wyglądzie… Taki obraz na pewno nie zachęca do jego spożycia.

Składniki na zupę szpinakową
Zupę możesz zabrać również na wynos
Może spróbujemy odczarować wspólnie złą sławę szpinaku, aby móc cieszyć się jego smakiem i wartością odżywczą?

Poniższy przepis na zupę szpinakowa niech będzie takim zaczątkiem. Zupa jest prosta w wykonaniu. Wymaga małego nakładu pracy i niewielu składników. Śmiało może ją przyrządzić każda osoba, nawet ta, która dopiero zaczyna swoją kulinarną drogę. Dobrze przygotowany szpinak ma niepowtarzalny smak, dlatego warto po niego sięgać. Idealnie pasuje do wszystkich potraw jajecznych.


Zupa szpinakowa z jajem

Zupa jest bez mięsa, gotowana na wywarze warzywnym. Z podanych składników przygotujesz duży garnek zupy.

SKŁADNIKI

  • ok. 500 g szpinaku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • lubczyk świeży lub mrożony
  • 4-6 jajek
  • łyżka masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 – 3 litry wody
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy do smaku: 2 liście laurowe, ziele angielskie (kilka ziaren), papryka słodka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól i pieprz

WSKAZÓWKI

I. Warto podsmażać warzywa z przyprawami przed zalaniem ich wodą. Dzięki temu nie trzeba gotować wywaru warzywnego lub mięsnego, aby zupa miała smak.

II. Możesz dodać również inne przyprawy, np. ostrą paprykę.

III. Możesz również użyć mrożonego szpinaku.

WYKONANIE

Zupa szpinakowa z jajem
  1. Ugotuj jajka na twardo lub na miękko.
  2. Cebulę, ziemniaki, marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Do garnka wlej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę.
  4. Do cebuli dodaj przyprawy: paprykę i pieprz ziołowy.
  5. Gdy cebula z przyprawami lekko się zarumieni dodaj ziemniaki i marchewkę.
  6. Chwilę wszystko podsmaż. Następnie zalej warzywa ciepłą wodą. Dodaj łyżkę soli.
  7. Dodaj zioła prowansalskie, ziele angielskie i liście laurowe.
  8. Całość gotuj, aż warzywa zmiękną.
  9. Szpinak opłucz dokładnie pod bieżącą wodą oraz posiekaj go na drobniejsze kawałki.
  10. Czosnek przepuść przez praskę lub rozetrzyj nożem na desce.
  11. Podsmaż szpinak na maśle i dodaj do niego czosnek oraz pieprz i sól.
  12. Gdy warzywa zmiękną dodaj do nich szpinak i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku.
  13. Porcję zupy przelej do talerza. Podawaj z jajkiem, łyżką śmietany i domowym chlebkiem.
  14. SMACZNEGO !

Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl

Współpraca

Jesteśmy otwarci na podjęcie współpracy. Zapraszamy szczególnie osoby zajmujące się bądź interesujące tematyką zdrowego stylu życia, specjalistów w określonej dziedzinie oraz sprzedawców zdrowych produktów. Osoby zainteresowane szczegółami zapraszamy do kontaktu.