Czy jedzenie typu “fast food” może być zdrowe? TAK… Pod warunkiem, że zrobimy swoją – domową wersję i wykorzystamy do tego pełnowartościowe produkty… Hamburger, kebab czy hot-dog w zdrowszej wersji? Tak, to możliwe. Przekonaj się o tym i czytaj dalej…
Podstawą takich dań jest bułka zrobiona zwykle z mąki oczyszczonej. Warto zamienić pieczywo na pełnoziarniste i upiec samemu zdrowszą wersję bułki do pożywienia typu “fast food”? Zobacz poniższy przepis i przekonaj się, że jest wart wypróbowania 🙂
Bułeczki pełnoziarniste są bardzo pożywne i wartościowe. Pełny przemiał mąki gwarantuje zachowanie wszystkich składników odżywczych oraz bardzo ważnego w procesie trawienia – błonnika pokarmowego. Do przygotowania bułek wykorzystałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą (typ 1850) z naszego gospodarstwa. Ważne, aby wybierać dobrej jakości mąkę, z zaufanego źródła. Najlepiej prosto od producenta. Uwielbiam w swoich wypiekach używać mąki orkiszowej z wielu powodów. O walorach zdrowotnych orkiszu możesz przeczytać w jednym z naszych artykułów:
O tym dlaczego warto spożywać produkty jak najmniej przetworzone przeczytasz niebawem. Zachęcam do śledzenia bloga 🙂 A poniżej przedstawiam obiecany wcześniej przepis na :
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI ORKISZOWE
Z podanych proporcji wychodzi 6 pokaźnych bułek lub 8 nieco mniejszych bułeczek.
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 jajka (2 do ciasta a jedno do posmarowania bułek)
- ok. 3 łyżki sezamu do posypania bułek
- dodatkowa mąka do podsypania stolnicy
WSKAZÓWKI:
I. Gdy uformujesz bułeczki poczekaj ile trzeba, aby ładnie urosły – nie wstawiaj ich od razu do piekarnika.
II. Kontroluj czas pieczenia i doglądaj bułek – długość pieczenia zależy od piekarnika.
III. Piekarnik ustaw na funkcję pieczenia z termoobiegiem – jeśli masz taką możliwość.
III. Bułki możesz posypać również nasionami (np. czarnuszki, siemienia lnianego, sezamu czarnego)
WYKONANIE:
1. W rondelku rozpuszczam masło
i pozostawiam do ostygnięcia.
2. W osobnym garnku lekko pod-grzewam mleko.
3. Do ciepłego mleka dodaję cukier, drożdże i 4 łyżki mąki. Mieszam całość i pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut.
4. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki, tj. jajka, pozostałą mąkę, roztopione masło oraz sól. Wszystko wyrabiam dokładnie.
5. Wyrobione ciasto pozostawiam w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 45-60 minut.
6. Blachę do pieczenia wykładam pergaminem.
7. Ciasto wykładam na stolnicę, delikatnie wyrabiam ciasto na stolnicy
i formuję wałek z ciasta.
8. Dzielę ciasto na 6-8 równych części i z każdej formuję bułkę.
9. Bułeczki układam w odstępach na blasze i przykrywam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
10. Gdy bułeczki wyrosną smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem.
11. Wstawiam bułki do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni C, termoobieg, czas 20-25 minut. Do mocnego zrumienienia.
12. Upieczone bułeczki wykładam na kratkę do przestudzenia.
13. ŻYCZĘ SMACZNEGO !