Niebawem święta Zmartwychwstania Pańskiego, święta Wielkanocne. Święcenie potraw oraz spożywanie ich podczas śniadania wielkanocnego jest jego nieodzownym elementem. Do koszyczka władamy baranka, jajka, wędliny, ciasta, przyprawy. Oczywiście nie może w nim zabraknąć pieczywa. Czy jest coś bardziej uroczystego i lepszego, niż dzielenie się przy stole świątecznym, własnoręcznie upieczonym chlebkiem?
Artykuł ten poświęcony będzie przepisowi na domowy chleb z odmian mąk bardzo lekkostrawnych i delikatnych, ale o bogatym smaku i wartości odżywczej. Chodzi o mąkę orkiszową i mąkę lnianą. Ciasto na chlebek możesz zarobić dnia poprzedniego, aby rano cieszyć się jego świeżością.
Wyobraź sobie, ten świąteczny niedzielny poranek… Wstajesz rano i zabierasz się za przygotowywanie uroczystego posiłku. Wyjmujesz z lodówki gotowe ciasto na chleb. Przekładasz do foremek i gdy wyrośnie wstawiasz do piekarnika. W domu unosi się niepowtarzalny i bezcenny zapach pieczonego chlebka. Potem siadasz do stołu wspólnie z rodziną i dzielisz się z najbliższymi własnoręcznym upieczonym chlebkiem… Wyobraź sobie, co wtedy czujesz… Podpowiem Ci… Czujesz radość, dumę i szczęście. Wiesz, że sprawiłaś/łeś przyjemność swoim najbliższym i dbasz o ich zdrowie…
Czy warto doświadczyć takich uczuć?
Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu. Tym bardziej jeśli nigdy nie próbowałaś/łeś upiec domowego chlebka z udziałem mąki lnianej. Jest ona bardzo wartościową i delikatną mąką. Nasiona lnu z natury są pozbawione glutenu, dlatego jeśli chcesz uzyskać dobry efekt końcowy chlebka, to należy ją łączyć z innymi rodzajami mąki. W tym przypadku przedstawię moją propozycję połączenia mąki lnianej z równie delikatną i lekkostrawną mąką orkiszową. Zobacz poniższy przepis, który możesz wykorzystać nie tylko w święta 🙂
Wypróbuj poniższy przepis –
poczuj jeszcze bardziej magię świątecznego klimatu.
Świąteczny chleb orkiszowo – lniany
Poniższy przepis dotyczy porcji na dwa chlebki na formę o wielkości 25 cm.
SKŁADNIKI
- 900 g mąki orkiszowej (typ 700 lub pełnoziarnista)
- 200 g odtłuszczonej mąki lnianej
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 700 ml wody
WSKAZÓWKI
I. Chlebek z mąką lnianą nie rośnie tak szybko jak na samej mące orkiszowej – poczekaj cierpliwie, aż podwoi swoją objętość i pojawi się lekkie wybrzuszenie.
II. Aby przyspieszyć etap wyrastania, włóż formy do nagrzanego piekarnika – temperatura ok. 50 stopni C i poczekaj, aż wyrośnie lub połóż formy na grzejniku i przykryte ściereczką pozostaw do wyrośnięcia.
II. Ciasto możesz wyrobić wieczorem, wstawić je do lodówki i rano przełożyć je do foremek, aby wyrosło.
WYKONANIE
- W letniej wodzie rozpuść drożdże. W misce połącz obydwie mąki oraz sól.
- Do suchych składników wlej wodę z drożdżami.
- Wszystko dokładnie wyrób i przełóż do wysmarowanych tłuszczem foremek.
- Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 45-50 minut.
- Następnie włóż formy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Piecz ok. 50 – 60 minut (wszystko zależy od piekarnika) do mocnego zrumienienia.
- Wyjmij z piekarnika, wyłóż na kratkę, przykryj ściereczką i poczekaj, aż lekko przestygnie
- Smacznego !
Zobacz również nasze inne przepisy w kategorii pieczywo.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl
Współpraca