Zielona pasta z nerkowców i brokuła

Czy Ty również nie możesz doczekać się już wiosny? Ja bardzo… Dlatego tym bardziej szukam wiosennych klimatów w kuchni…Im bardziej kolorowo i rożnorodnie na talerzu tym zdrowiej… I nastrój lepszy, widząc trochę słonecznych kolorów… Zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu.

Jeśli lubisz kanapki z pastą i masz ochotę na lekkie, bezmięsne śniadanie, drugie śniadanie lub kolację, to wypróbój ten przepis. Pasta z nerkowców jest bardzo pożywna. Nerkowce zawierają dużo białka, więc doskonale zastapią “oklepaną” kanapkę z wędliną. Smak i wartość odżywcza dania dodatkowo wzbogacona jest dzięki innym składnikom. Nadają one zielony kolor paście z nerkowców i niepowatarzalny smak. Chodzi tu o dwa składniki, czyli brokuł i olej konopny.

Przeczytaj o właściwościach oleju konopnego w artykule: Zastosowanie konopi siewnych w przemyśle spożywczym.

To chlorofil zawarty w tych produktach nadaje wiosenny – zielony kolor potrawie. Zobacz, jakie składniki zostały użyte w przepisie.


Przepis na pastę kanapkową z orzechów nerkowca i brokuła.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki oleju konopnego
  • 1/2 brokuła
  • kostka sera feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

WSKAZÓWKI:

I. Olej konopny możesz zastąpić innym olejem nierafinowanym, tłoczonym na zimno.

II. Orzechy nerkowca odsacz dobrze na sicie, aby pozyć się wody.

III. Nie gotuj brokuła, aby nie stracił koloru i smaku – wystarczy go spażyć we wrzącej wodzie.

IV. Zanim przystapisz do doprawienia solą i pieprzem uprzednio spróbuj pasty (ser feta z natury jest słony, byc może sól będzie zbędna).

WYKONANIE:

  1. Orzechy nerkowca zalej w wodzie i odstaw do namoknięcia na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe skladniki.
  3. Podziel połowę brokuła na różyczki i zalej je wrzatkiem na 5 minut.
  4. Wyjmij brokuł z wody. Ostudzony brokuł wrzuć do rozdrabniacza.
  5. Dodaj do tego pokruszony ser feta, wyciśnięty przez praskę czosnek, olej konopny.
  6. Odlej wodę z orzechów nerkowca i dodaj je do poostałych składników.
  7. Wszystko dokladnie zmiksuj na jednolitą masę.
  8. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
  9. Podawaj z pieczywem i chrupiącymi warzywami (może być cebula, ogórek kiszony, patryka itp.).

Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl

Współpraca

Jesteśmy otwarci na podjęcie współpracy. Zapraszamy szczególnie osoby zajmujące się bądź interesujące tematyką zdrowego stylu życia, specjalistów w określonej dziedzinie oraz sprzedawców zdrowych produktów. Osoby zainteresowane szczegółami zapraszamy do kontaktu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *