Kiedy zaczęliśmy zmieniać swoje nawyki żywieniowe z nastawieniem na powrót do tradycji, pierwszym etapem w tym procesie było rozpoczęcie wypieku własnego chleba. Na początku było to dużym wyzwaniem. Wszystko, co nowe nie jest proste, ale…
…Teraz wiemy, że warto było próbować, ponieważ efekt końcowy w postaci własnego domowego chleba był bezcenny. Posiłkowaliśmy się wieloma recepturami zaczerpniętymi m.in. z blogów kulinarnych. Żaden jednak w 100 % nie sprostał naszym oczekiwaniom. Naszym założeniem było, aby powstał pyszny chleb w sposób szybki i nie wymagający większego doświadczenia. Idealny przepis miał zawierać kilka sprawdzonych składników, a wykonanie chlebka miało być jak najmniej pracochłonne i czasochłonne.
Czy chęć zaoszczędzenia czasu i energii były kwestią lenistwa z naszej strony? 🙂
Nie, wynikało to bardziej z wygody i zaoszczędzenia czasu, który mogliśmy przeznaczyć, choćby nawet na zaspokajanie potrzeb naszych dzieci. Rodzina zawsze była, jest i będzie naszą najwyższą wartością. Dzieci również pomagały nam w zbudowaniu smaku naszego idealnego chlebka. To wymagający i bardzo pomocni smakosze 🙂
...Jak powstała nasza mieszanka mąki i co wchodzi w jej skład…
Mieszaliśmy różne rodzaje mąk, z różnym skutkiem, aż w końcu powstał produkt, którego szukaliśmy. Nasza gotowa mieszanka mąki do wypieku chleba składa się głównie z mąki orkiszowej. Mąkami, które uzupełniają jej skład jest odtłuszczona mąka konopna oraz odtłuszczona mąka lniana. Nadają one chlebkowi wyrazisty smak i charakterystyczny ciemno-brązowy kolor. Ziarna wykorzystane do sporządzenia mąki pochodzą z naszego gospodarstwa lub od zaufanych rolników posiadających certyfikat (dowód na brak obecności pestycydów i metali ciężkich). Skład produktu gotowego, o którym piszemy jest w 100 % naturalny (bez dodatków i ulepszaczy smaku, bez konserwantów). Stanowi to gwarancję jakości i smaku.
Pragniemy podzielić się z Tobą naszym przepisem.
Zobacz, co potrzebujesz do zrobienia banalnie prostego domowego chlebka.
Banalnie prosty chleb – przepis
(z podanych poniżej proporcji wychodzi jeden duży chleb z formy o wielkości 30 cm lub dwa mniejsze chlebki – ja preferuje pieczenie w dwóch foremkach – wybór należy do Ciebie)
SKŁADNIKI:
- Gotowa mieszanka mąki do wypieku chleba Agro-apis – 1100 g
- 800 ml ciepłej wody
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- dodatki – 1-2 garści (np. ziarna słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, itp.)
Wskazówki
I. Poczekaj cierpliwie, aż ciasto podwoi swoją objętość, bez tego chlebek nie będzie dobrze upieczony.
II. Możesz po upływie 55 min. wyjąć chlebki z formy i piec je jeszcze ok. 5 min. (dzięki temu będą bardziej chrupiące).
III. Nie martw się jeśli chlebki po wyjęciu będą miały twardą skórkę – tak ma być.
IV. Poczekaj cierpliwie, aż chlebki przestygną – dopiero wtedy zabieraj się do konsumpcji.
V. Chlebki po wystudzeniu możesz zapakować w papierową torbę i wstawić do lodówki – wtedy zachowają świeżość na dłużej.
WYKONANIE:
- Do miski wsypujemy mąkę do wypieku chleba, dodatki w postaci ziaren i dodajemy łyżkę soli.
- W wodzie dokładnie rozpuszczamy drożdże.
- Wlewamy wodę z drożdżami do mąki. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ciasto powinno być zwarte, ale o konsystencji lekko lejącej).
- Przygotowujemy formy do pieczenia – smarujemy je smalcem lub olejem rzepakowym (formy można wyłożyć również papierem do pieczenia).
- Do każdej z dwóch foremek przekładamy po połowie z całości ciasta. Wyrównujemy wierzch zwilżoną w wodzie ręką.
- Tak przygotowane ciasto w formach przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Pieczemy ok. 55 min. (do mocnego zrumienienia).
- Upieczone chlebki studzimy na kratce (dajmy im chwilę “odpocząć”).
- SMACZNEGO !
Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl
Współpraca