Tłuszczy Czwartek, jak sama nazwa wskazuje, to tradycja, która w pewnym sensie budzi w nas obowiązek skosztowania pączka, chrusta czy oponka, smażonych w głębokim tłuszczu. Nie jestem temu przeciwna, bo małe “grzeszki” dietetyczne są do wybaczenia – zwłaszcza w takie dni. Jednak można spróbować również innej alternatywy, aby tradycji stało się za dość i mieć czyste sumienie.
Każdy wie, że smażenie potraw, zwłaszcza w głębokim tłuszczu nie jest zgodne z zasadą zdrowej i racjonalnej diety. Nie służy nam to, a jednak chętnie sięgamy po tego typu pożywienie. Bo jest smaczne… Bo nie potrafimy się powstrzymać od pokusy… Bo tak nas uczono… Bo tak jest wygodniej…
Czy na pewno tak jest wygodniej?
Obecnie dużo jest przepisów, gdzie obróbkę pożywienia w głębokim tłuszczu zastępuje się zdrowszą alternatywą z wykorzystaniem piekarnika czy gotowaniem na parze. Jeśli nie potrafisz powstrzymać się od zjedzenia smażonego w głębokim tłuszczu pączka w Tłusty Czwartek i czujesz, że powinieneś go zjeść, to zrób to. Nie jestem za tym, aby odmawiać sobie małych pokus żywieniowych. Wszystko z umiarem jest dopuszczalne.
A co Ty wybierzesz?
Przeczytaj również artykuł : Orkisz – niedocenione zboże powracające do łask.
Zdrowa alternatywa dla smażonych chrustów
Jeśli jednak szukasz alternatywy dla tłustego pączka, chrusta czy oponka, to ten przepis jest dla Ciebie:) Staram się w kuchni, gdzie jest to możliwe uzywac mąki orkiszowej. Jest ona delikatna i lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż typowa mąka pszenna. W poniższym przepisie została wykorzystana właśnie mąka orkiszowa. Przepis ten jest dla osób, które ograniczają spożycie cukru. Jeśli chcesz, aby chrusty były słodsze, to posyp je cukrem pudrem.
Przepis na chrusty drożdżowe z piekarnika
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki orkiszowej tortowej
- 1/2 kostki drożdży
- 100 g margaryny lub masła
- 2 całe jajka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka (250 ml) wody
- 2 łyżki cukru czcinowego
- szczypta soli
- cukier puder (opcjonalnie)
WSKAZÓWKI
I. Woda powinna być podgrzana (lekko ciepła, ale nie gorąca).
II. Wodę i jogurt możesz zastąpić ciepłym mlekiem.
III. Chrusty mimo małej zawartości cukru rumienią się mocno – kontroluj czas pieczenia.
III. Chrusty najlepiej smakują z ciepłym mlekiem.
IV. Jeśli lubisz słodsze wypieki możesz posypać chrusty cukrem pudrem.
WYKONANIE:
- Rozpuść margarynę (lub masło) i poczekaj, aż wystygnie.
- Przygotuj rozczyn: do małej miski wlej ciepłą wodę, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego, drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka i szczyptę soli – wszystko wymieszaj.
- Gotowy rozczyn oraz wystudzoną margarynę (lub masło) wlej do mąki i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką do wyrośnięcia na ok 30 minut.
- Przygotuj blachę do pieczenia – wyłóż ją pergaminem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C.
- Rozwałkuj ciasto do grubości ok. 1 cm, potnij ciasto w paski a następnie w romby lub kwadraty.
- W każdym kawałku zrób dziurkę, przeplataj jeden bok przez dziurkę i rozciągnij. Tak postępuj z każdym kawałkiem.
- Gotowe chrusty układaj na blasze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C, ok. 10-15 minut – do mocnego zrumienienia.
- SMACZNEGO !
Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl
Współpraca