Czy wiesz, że każdą potrawę powinno się podawać z odrobiną tłuszczu? Zwiększymy wtedy biodostępność zawartych w potrawach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najwłaściwiej jest jeśli wybierzemy zdrowy tłuszcz roślinny.
Oleje tłoczone “na zimno” stanową idealne rozwiązanie. Zachęcam, aby przygotowywać zdrowe zupy krem z dodatkiem nasion i olejów tłoczonych “na zimno”. Oto jedna z moich propozycji. Zainspirował mnie przepis zaczerpnięty z bloga kulinarnego. Buraczki są z natury słodkie i lekko mdłe. Ten przepis przełamuje ten smak i nadaje potrawie wyrazistego brzmienia. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Buraczkowa zupa krem – przepis
(Przepis na ok. 6 porcji)
SKŁADNIKI
- 5 średnich buraków czerwonych;
- 1 mały ziemniak;
- 1 średnia cebula;
- 1 średnie jabłko;
- 300 ml przecieru pomidorowego (pasta pomidorowa) – ja użyłam domowego przecieru;
- 4 ząbki czosnku;
- Olej konopny tłoczony “na zimno”;
- Jogurt naturalny (opcjonalnie);
- Pestki dyni;
- Majeranek, sól, pieprz, papryka do smaku;
- Olej rzepakowy do smażenia.
WSKAZÓWKI
I. Wato podsmażyć warzywa przed zalaniem wodą lub bulionem – takie postępowanie dodaje zupie smaku.
II. Przed dodaniem kwaśnych składników należy ugotować ziemniaki do miękkości (dodanie kwaśnych produktów zatrzyma proces gotowania ziemniaków).
II. Nasiona dyni prażymy pod kontrolą, stale mieszając (przypalone nasiona będą gorzkie).
III. Wybieraj dobrej jakości oleje tłoczone “na zimno”.
WYKONANIE
- Buraki myjemy, gotujemy w skórce do miękkości, po wystudzeniu obieramy buraki ze skórki i kroimy w kostkę.
- Ziemniaki, cebulę, jabłko i czosnek kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy cebulę.
- Do podsmażonej cebuli wrzucamy czosnek, ziemniaki i przyprawy – sól, pieprz, paprykę, majeranek – wszystko chwilę podsmażamy.
- Zalewamy wszystko ciepłą wodą, aby zakryć ziemniaki i gotujemy je do miękkości.
- Kiedy ziemniaki zmiękną dodajemy do wywaru jabłko, buraki i przecier pomidorowy.
- Chwilę wszystko gotujemy.
- W tym czasie prażymy nasiona dyni na suchej patelni.
- Miksujemy całość blenderem (ręcznym lub kielichowym).
- Ugotowaną zupę wlewamy na talerz.
- Posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
- Polewamy całość olejem konopnym “tłoczonym na zimno”.
- Możemy dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego (opcjonalnie).
- SMACZNEGO !
Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl
Współpraca