Jeśli szukasz inspiracji na prostą, zdrową i pożywną sałatkę, to może ten przepis Ci w tym pomoże. Gdy na dworze jest zimno i ponuro warto szukać i wprowadzać na swój talerz produkty kolorowe. Jemy oczami… Smak zależy od jakości produktów, ale też wyglądu potrawy…
Poczuć trochę lata zimową porą ??? – tak to możliwe:)
Uwielbiam proste, a zarazem smaczne i mega odżywcze rozwiązania. Oto kolejne z nich. Sałatka idealnie nadaje się na drugie śniadanie bądź lekką pożywną kolację. Kilka składników wystarczy, aby stworzyć pyszne danie. Nawet zimową porą możemy mieć lato na talerzu. Nikt nam tego przecież nie zabroni… 🙂 Gotuj zdrowo, smacznie i kolorowo. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Przepis na sałatkę z rukolą
(poniższy przepis dotyczy ilość sałatki na ok. 4 – 5 porcji – dwa duże płaskie półmiski)
SKŁADNIKI:
- Opakowanie rukoli
- 2 średnie buraki czerwone
- Kostka sera sałatkowego
- Nasiona siemienia lnianego
- Sok z cytryny (1 łyżka)
- Olej lniany
WSKAZÓWKI
I.Możesz kupić ugotowane buraki w sklepie.
II.Prażąc nasiona siemienia lnianego pamiętaj, aby je często mieszać (przypalone nasiona będą gorzkie i nie smaczne).
III.Wybieraj dobrej jakości olej konopny (tylko oleje tłoczone “na zimno” zachowują bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).
WYKONANIE
1. Rukolę umyj dokładnie w wodzie i osusz na sicie.
2. Buraki umyj, ugotuj ze skórką do miękkości. Następnie obierz buraki ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Buraki wymieszaj z sokiem z cytryny.
4. Ser sałatkowy pokrój w kostkę.
5. Siemię lniane upraż na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.
4. Układaj na półmisku kolejno: rukolę, buraki, ser sałatkowy.
5. Posyp całość nasionami siemienia lnianego i polej olejem lnianym tłoczonym “na zimno”.
6. SMACZNEGO !
Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl
Współpraca