Kalendarzowa wiosna już trwa, ale pogoda za oknem na to nie wskazuje. Mimo to w sklepach pojawiają się już polskie nowalijki, po które warto sięgać. Niebawem święta, gdzie na stole nie może zabraknąć potraw z jajkiem. Poniższy przepis jest szybki, kolorowy, zdrowy i dziecinnie prosty !
Być może szukasz właśnie pomysłu na szybką, smaczną i zdrową sałatkę. Może moja propozycja nie jest zbyt odkrywcza. Możliwe, że podobna sałatka gościła już na Twoim stole. Mimo to postanowiłam zamieścić ten przepis, który albo Cię zainspiruje, albo odświeży Ci pamięć na zapomnianą potrawę.
Ostatnio przygotowywałam tę sałatkę z moim młodszym, 5-letnim na tamtą chwilę – synkiem. W zasadzie ugotowałam tylko jajka, a dalsze wykonanie to już zasługa naszej pociechy. Dlatego mam odwagę twierdzić, że jest to dziecinnie prosty przepis. Wystarczy umyć warzywa, pokroić, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można też zrobić domowy majonez i nim ozdobić sałatkę. Nasza rodzina uwielbia jednak sos czosnkowy, który robimy na bazie jogurtu naturalnego, miodu, cytryny i czosnku… Przepis na sałatkę i sos znajduje się poniżej.
Sałatka wiosenna – dziecinnie prosta
Podane składniki to porcja dla czterech osób – na duży półmisek.
SKŁADNIKI
NA SAŁATKĘ:
- ulubiona sałata
ok. 6 listków - 4 jajka
- 2 pomidory
- 1 średni ogórek
- 4 rzodkiewki
- szczypiorek lub natka pietruszki
NA SOS CZOSNKOWY:
- mały jogurt naturalny (niczym nie zagęszczany)
- łyżka miodu naturalnego płynnego
- łyżka soku z cytryny
- 2-4 ząbki czosnku (zależy od upodobania)
- pieprz i sól do smaku
WSKAZÓWKI
I. Jeśli sałatkę będziemy spożywać od razu po zrobieniu można ugotować jaka na miękko.
II. Jeśli sałatka będzie spożywana dnia następnego – ugotujmy jajka na twardo.
III. Sałaty nie kroimy, tylko delikatnie rwiemy na mniejsze części, aby nie zgorzkniała.
WYKONANIE
- Do garnka wlewamy wodę, solimy jedną łyżeczkę i gotujemy w niej jajka.
- Ugotowane jajka studzimy i kroimy na ćwiartki.
- W między czasie przygotowujemy sos czosnkowy: do jogurtu naturalnego dodajemy: miód, sok z cytryny i zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie warzywa starannie myjemy.
- Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku.
- Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy równomiernie na sałacie.
- Ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę i również rozsypujemy na sałacie i pomidorach.
- Całość polewamy obficie przygotowanym sosem czosnkowym.
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub posiekaną natka pietruszki.
- Smacznego !
Zobacz również inne przepisy w kategorii sałatki i surówki.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl
Współpraca