W sobotę 08.06.2024 roku odbyło się pierwsze w tym sezonie “SPOTKANIE Z NATURĄ”. Biorąc pod uwagę zainteresowanie wydarzeniem niewątpliwie jest to dopiero początek tego typu spotkań. Uczestnicy bardzo licznie przybyli na wydarzenie. Bardzo nas to cieszy i ogromnie buduje, że jest tyle osób dbających o siebie poprzez naturalne wzmacnianie swojej odporności, poszukujących zdrowej żywności oraz chłonnych wiedzy na temat zdrowego trybu życia. Ideą „Spotkań z naturą”, których jesteśmy inicjatorami jest szeroko pojęta edukacja prozdrowotna. Dodatkowo zależy nam na skupianiu uwagi na produktach naturalnych pochodzących z małych lokalnych gospodarstw i producentów żywności.
Na spotkaniu pojawili się również zaproszeni goście, a wśród nich był Pan Grzegorz Socha – Wicemarszałek Województwa Świętokrzyskiego, przedstawiciele KGW z Olszownicy oraz przedstawiciele KGW Wianek Żerniczanek.
Sobotnie SPOTKANIE Z NATURĄ zaczęło się od spaceru zielarskiego pod przewodnictwem Marty Wajszczyk, jednej z fundatorek Fundacji Herbis. Marta zabrała uczestników w świat dzikich roślin jadalnych. Podzieliła się wiedzą i pokazała w praktyce jak zbiór dzikorosnących roślin powinien wyglądać. Zebrane zioła wykorzystaliśmy do zrobienia sałatki z sosem winegret na bazie oleju rzepakowego i octu truskawkowego. Pokrzywa, która została zerwana podczas spaceru zielarskiego stanowiła podstawę zupy, którą uczestnicy spotkania wspólnie przygotowali.
Spacer zielarski rozpoczął na łące. Następnie uczestnicy spotkania przeszli wzdłuż rzeki w stronę lasu, który stanowi część Jeleniowskiego Parku Krajobrazowego Obszar Natura 2000. Następnie skąpani w naturze leśnej podążali w stronę altany pod lasem, gdzie znajduje się „Pasieka Leśna Agro-Apis”. Tam rozpoczęła się dalsza część przeznaczona na wykłady oraz warsztaty.
Część poświęcona wykładom rozpoczęła się od prelekcji Pani Anny Błońskiej, która z wykształcenia jest logopedą, terapeutą pedagogicznym. Dodatkowo prowadzi konsultacje oraz warsztaty dietetetyczne. Anna Błońska przekazała słuchaczom ogrom cennej wiedzy na temat świadomego stylu życia. Poruszyła takie tematy jak produkty bliskie naturze, sezonowe warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste. Przedstawiła rolę tłuszczy w diecie w tym olejów zimnotłoczonych oraz ich korzystny wpływ na zdrowie.
W trakcie wykładów odbywały się warsztaty dzikiej kuchni. Została przygotowana sałatka z dodatkiem dzikorosnących roślin jadalnych zebranych podczas spaceru, m.in. podagrycznika, mięty. Z zebranej pokrzywy ugotowano zupę, tzw. pokrzywiankę, którą według tradycji świętokrzyskiej podano z jajkiem i śmietaną. Podczas przerwy wykładowej odbyła się degustacja lokalnych produktów: olejów, serów, dżemów, soków, syropów, truskawek, octów i kiszonek, herbaty ziołowej, lemoniady lawendowej, itp. Na degustacji produktów lokalnych pojawiły się produkty z okolicznych gospodarstw, tj. soki i dżemy z Manufaktury Jagodowe Smaki, truskawki, sery od Aleksandry Wiśniewskiej, która prowadzi dostawę świeżych warzyw od rolnika. Była możliwość zakupu produktów, przetworów i sadzonek lawendy z Gospodarstwa Fioletowe Wzgórze.
Kolejnym punktem programu był wykład na temat gospodarstwa permakulturowego oraz warsztaty produkcji octów domowych, które poprowadzili Małgosia i Maciek z Gospodarstwa Permakulturowego Kompostella. W trakcie spotkania Małgosia i Maciek opowiedzieli trochę o ich codziennej działalności przy naturalnej uprawie ziemi w okolicach Łopuszna. Starali się też zapoznać uczestniczki i uczestników z zasadami permakultury, czyli sposobu na życie według dwóch harmonijnych podstaw: troski o Ziemię i troski o ludzi. Małgosia i Maciek starają się dostosować do tych zasad wprowadzając między innymi ściółkowanie grządek i zestawianie roślin we wspomagające się grupy.
W trakcie spotkania można było nabyć wyprodukowane w Gospodarstwie Kompostella przetwory z warzyw, owoców i ziół. Był ocet ze śliwek, aronii, jabłek, truskawek czy też porzeczek. Były też octy przyprawowe, jak oregano z szałwią i rozmarynem. Wszystkie octy tworzone są indywidualnie w warunkach domowych. Są żywe, niepasteryzowane, dzięki temu poza walorami smakowymi, korzystnie wpływają na równoważenie procesów trawiennych w organizmie.
Małgosia i Maciek na zakończenie swojego wystąpienia przeprowadzili warsztat samodzielnego tworzenia octu domowego. W wyniku warsztatu powstał nastaw wyjątkowego octu z lokalnych truskawek i mięty zebranej w trakcie spaceru zielarskiego. Przy okazji tworzenia nastawu octowego opowiedzieli więcej o długim, medytacyjnym prawie procesie tworzenia własnych octów, no i o różnorodnych zastosowaniach octu i o możliwościach wykorzystania go dla poprawy samopoczucia naszego organizmu.