Placuszki orkiszowe z jabłkami i żurawiną – zdrowsza wersja

Szukasz przepisu na smaczne śniadanko lub podwieczorek dla całej rodziny? Gwarantuję, że ten przepis przypadnie do gustu nawet najmłodszym i najbardziej wymagającym smakoszom – dzieciom. Czasem nie łatwo znaleźć alternatywę dla zdrowych deserów. Dlatego podsuwam Ci dzisiaj ten prosty przepis i zachęcam do wypróbowania.

Pamiętam z dzieciństwa placuszki z jabłkami, posypane obficie cukrem pudrem. To pyszne wspomnienie, ale… Sposób wykonania placuszków pozostawia wiele do życzenia, pod względem zdrowotnym. Smażone w głębokim tłuszczu placuszki nie są dobrym rozwiązaniem. Szukając w życiu dorosłym zdrowszych alternatyw postanowiłam spróbować przygotować podobne smakołyki, ale zamiast tłuszczu do ich obróbki użyłam piekarnika.

Lekko zmodyfikowałam przepis z dzieciństwa o dodanie do niego twarogu. Zamiast cukru pudru postanowiłam przygotować sos żurawinowo – borówkowy. Żurawinę mamy od zaprzyjaźnionego mieszkańca naszej gminy, który jeździ na Mazury i zbiera tam te zdrowe owoce. Mamy też dostęp do borówki amerykańskiej. Żurawinę i borówkę amerykańską jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców – możesz śmiało kupić w postaci mrożonej.

Placuszki można jeść same. Twaróg i jabłka dodane do ciasta nadają placuszkom wilgotności. My wolimy jednak wersję wzbogaconą o sos żurawinowo – borówkowy.

Chcesz poznać zdrowszą alternatywę
dla placuszków z jabłkiem smażonych w głębokim tłuszczu?

Placuszki orkiszowe z jabłkami i żurawiną

Z podanych proporcji wychodzi dwie duże blaszki palcuszków.

SKŁADNIKI

NA PLACUSZKI:

  • szklanka zsiadłego mleka
  • szklanka mąki orkiszowej typ 650
  • 200g wiejskiego twarogu
  • 2 całe jajka
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka sody

NA SOS ŻURAWINOWO – BORÓWKOWY:

  • pół szklanki mrożonej żurawiny
  • pół szklanki mrożonej borówki amerykańskiej
  • 2 -3 łyżki wody
  • łyżka miodu naturalnego

WSKAZÓWKI

I. Zsiadłe mleko można zastąpić kefirem.

II. Miód naturalny należy dodać do przestudzonego sosu, aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości.

III. Aby owoce się nie przypaliły koniecznie pamiętaj o podlaniu sosu odrobiną wody.

WYKONANIE

Placuszki orkiszowe z jabłkami pieczone w piekarniku

Wykonanie sosu:

  1. Owoce przełóż do garnka i wlej 2 – 3 łyżki wody.
  2. Gotuj owoce do miękkości.
  3. Przestudź sos do temperatury ok. 50 stopni C i dodaj do niego łyżkę miodu naturalnego.

Wykonanie placuszków:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę – nie potrzebujemy miksera – wystarczy widelec.
  2. Wykładamy ciasto łyżką na blachę wyłożoną pergaminem.
  3. Porcje ciasta wykładamy w odstępach, aby się nie skleiły ze sobą.
  4. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 stopni C piekarniku do zrumienienia ok. 10-15 minut.
  5. Wystudzone placuszki podajemy z sosem żurawinowo – borówkowym.
  6. SMACZNEGO !

Jeśli zainteresował Cię ten przepis – napisz komentarz. Jeśli interesuje Cię konkretna tematyka daj znać
w komentarzu lub napisz do nas. Zobaczymy, co da się zrobić 🙂 Jeśli masz swój sprawdzony przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam na naszego maila: kontakt@agro-apis.pl

Współpraca

Jesteśmy otwarci na podjęcie współpracy. Zapraszamy szczególnie osoby zajmujące się bądź interesujące tematyką zdrowego stylu życia, specjalistów w określonej dziedzinie oraz sprzedawców zdrowych produktów. Osoby zainteresowane szczegółami zapraszamy do kontaktu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *